Zboží

Vypočítejte si, jaká bude vaše výplata

Setkali jste se s hrubou mzdou? Pak jist víte, že to je ta, kterou vám řeknou u pohovoru, ale není to konečná cifra, kterou dostanete u zaměstnavatele na výplatu. Na výplatní pásce totiž uvidíte mzdu čistou a to právě po všech zdaněních.

Rozdíl mezi hrubou a čistou mzdou? Řekli vám na pohovoru jenom hrubou mzdu a vy nevíte, kolik to bude činit v reálu? Kolik tedy dostanete na výplatu jako čistou mzdu? V tom případě je zde kalkulacka mzdy.

kalkulačka peníz

Na výpočet čisté mzdy se používá kalkulačka. Hledat někde složitý vzorec na výpočet by zřejmě trvalo hodně dlouhou dobu a samotný výpočet taktéž, pokud v této oblasti nejste zběhlí, proto je zde praktická kalkulačka, kam stačí zadat výši hrubé mzdy. Tu vám jistě řeknou například u pohovoru, nebo ji budete vědět od svého zaměstnavatele. Od toho se při běžné pracovní smlouvě odvíjí konečná výše výplaty. Kalkulačka vše vypočítá ihned, nemusíte na nic čekat a už vidíte výsledek.

Kalkulačka má více verzí. Proto si můžete konečnou sumu vypočítat do detailů. Zadat totiž můžete i různá zvýhodnění jako je studen, invalidita, počet dětí a mnoho dalšího. Existuje také rozšířená verze, do které můžete zadat ještě mnoho dalších podrobností pro ještě přesnější výsledek.

peníze obálky

Z každé hrubé mzdy se odečítají daně

Jakmile nastoupíte do zaměstnání na běžnou pracovní smlouvu, budete v ní mít uvedeno i ohodnocení čili hrubou mzdu. Z této hrubé mzdy se vždy musí ještě odečíst základ daně z příjmů a další daně jako je odvod na sociální a zdravotní ze strany zaměstnavatele a sociální a zdravotní z vaší výplaty. Jakmile se odečtou tyto daně, počítá se ještě s různým zvýhodněním, jako je daň na poplatníka, slevy na dani pro studenty, invalidy či na děti. Až konečný výsledek je vaše čistá mzda, kterou dostanete na výplatu.

Výpočet mzdy si můžete provést kdykoliv. Hned víte, jak na tom budete další měsíc nebo například v novém zaměstnání.

Ze zajímavosti si můžeme říct, že hrubá mzda nikdy nemůže být nižší, než je zákonem stanovené minimum. To je pro rok stanovené na hodnotu 15 200Kč právě hrubého, ze kterého se teprve vypočítá čistá mzda.